Kışın gelmesiyle, soğuk algınlığı giderek arttı. başta çocuklar olmak üzere yetişkinlerde soğuk havalardan etkilendiler. Böyle zamanlarda en çok başvurduğumuz yöntem bitki çayı içmek oluyor. Tedaviye ek olarak, insanın kendini daha iyi hissedeceği, sıcak bir bitki çayı tercih edilebilir.
Peki Kış Aylarında En Çok Tüketilen Bitki Çayları Nelerdir? Hangi Amaçla Kullanılabilir?
1. Papatya Çayı
Papatyanın içinde bulunan flavonoidler sayesinde sizi rahatlatmasının yanı sıra soğuk algınlığı, boğaz ağrısı durumlarına da iyi gelmektedir. Boğaz iltihabına iyi gelir ve rahat bir şekilde uyumanızı sağlar.,
2. Yeşil Çay
Çoğunlukla diyet ya da sağlıklı beslenme programlarında hayatımıza dahil ettiğimiz yeşil çay, öksürüğünüzü azaltabilir, antiviral özell
iklere sahiptir. Ayrıca antioksidan açısından da zengindir.
3. Meyan Kökü Çayı
Çin tıbbında popüler bir bitki olan meyan kökü, anti-inflamatuar özelliklere sahiptir, öksürüğe karşı tüketilebilir. Antimikrobiyal ve antiviral özellikleri soğuk algınlığı için tercih edilebilirliğini artırmıştır.
4. Ekinezya Çayı
Kuzey Amerika'da bulunan mor yapraklı bir bitkidir. Soğuk algınlığına yakalanma riskini azalttığı için soğuk havalarda tercih edilebilir. Ayrıca öksürüğe de iyi geldiği bilinmektedir.
5. Hatmi Kökü Çayı
Binlerce yıldır boğaz ağrısı ve öksürüğü gidermek için kullanılmaktadır. Aynı zamanda cildi arındırdığı için de kullanılmaktadır. Yatıştırıcı olarak iltihabı ve tahrişi hafifletmeye yardımcı olur.
6. Kekik Çayı
Doğal bir antimikrobiyal, antibakteriyel ve antiviraldir. Öksürük tedavisinde kullanılan önemli bitkilerden biridir. Solunum yolu enfeksiyonlarına karşın tercih edilebilir.
7. Mürver Çayı
Sambucus nigra, mürver veya kara mürver olarak da bilinmektedir. Soğuk algınlığı durumlarında semptomları hafifletmek için çayı içilebilir. Özellikle Avrupa'da soğuk algınlığına karşı tercih edilen popüler bir bitkidir.
8. Kaygan Karaağaç Çayı
Kaygan karaağaç, Amerika'da uzun yıllar tedavi amaçlı kullanılan bir bitkidir. İçerdiği müsilaj ile boğaz ağrısına karşı kullanılabilir. Bazı pastillerde de kullanılan bir bitkidir.
9. Hibiskus Çayı
C vitamini açısından zengin olması nedeniyle, ilk olarak bağışıklık sistemini güçlendirmesi açısından önemli bir bitkidir. Böylece soğuk algınlığına karşın insanı korumaktadır. Soğuk algınlığı ve öksürük semptomlarını hafifletmede etkilidir. C vitaminini yanı sıra antioksidan ve demir de içermektedir.
10. Bal
Sağlığa faydaları saymakla bitmeyen bal, kıymetli bir besindir. Kış aylarında da çeşitli bitki çaylarına karıştırılarak tüketilebilir. Ayrıca, öksürüğe karşı ve balgam sökme için tercih edilebilir.
Bitki çaylarına karşı alerjik reaksiyonlar ortaya çıkabilir ya da sağlık durumunuzu etkileyebilir. Tüketmeden önce doktorunuza başvurunuz...
Yorum Gönder