Yeşil Yol Filmi Kaç Yılında Çekildi?

Yeşil Yol ve Gişe Hasılat

 Frank Darabont’ın yönetmenliğinde Stephenn King’in aynı adlı romanından uyarlanan Yeşil Yol, 1999 yılında beyaz perde ile ilk buluştuğunda sarsıcı bir etkiyle izleyicileri karşılamış, gişe hasılatı 100 milyon dolar sınırını geçen ilk film olarak sinema tarihindeki yerini almıştı. En İyi Uyarlama Senaryo Akademi Ödülü, En İyi Özgün Müzik, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu gibi pek çok dalda aday gösterilmiş, Frank Darabont ve oyuncu kadrosunun film geçmişinde unutulmaz bir yer edinmişti. Başrollerini Tom Hanks, David Morse ve Michael Clarke Duncan’ın paylaştığı filmin gerçek hikâyesinin konuşulmaya başlanması ise, Yeşil Yol’un sinema sahnesindeki yerini unutulmaz harflerle perçinledi.

Yeşil Yol’un Konusu

 1932 yılında geçtiği kurgulanan filmde Michael Clarke Duncan’ın canlandırdığı John Coffey karakteri, 2 kız kardeşi öldürmekle suçlanan ve idama mahkum edilen siyahi bir adamdır. İnfaz Baş Gardiyanı Paul Edgecomb (Tom Hanks) ile aralarında başlayan dostluk, Edgecomb’un Coffey’in masumiyetine inanmasıyla duygusal bir derinlik kazanır. Coffey’in korkutucu görünüşünün altındaki nazik ve ince duygu dünyası, Edgecomb’un işini, hayatı, sistemi ve insanları sorgulamasına neden olur. İdam anına kadar yanından ayrılmayan dostluğu, merhametin ve inanmanın gücünü ve yükünü izleyicilerin omuzlarına bırakır.

Gerçek Hikaye

Film olarak uyarlanan kitabında Stephen King, 14 yaşında idama mahkum edilen George Stinney’in hikayesinden esinlenmiştir. 23 Mart 1944’de ortadan kaybolan 2 beyaz kız kardeşin cesedi, günler sonra Stinney’in çobanlık yaptığı bölgede, başları ezilmiş olarak bulunur. Siyahi genç dönemin ön yargıları ve ırksal nefretten korkarak saklanmış, kısa süre içinde yakalanmasıyla birlikte, saklanma sebebini bir türlü anlatamamıştır. 3 aya yakın bir süre, görüş izni verilmeden bir hücrede tutulur. Kendinden habersiz itiraf mektubu yazılmış, karar çoktan verilmiştir. Mahkeme 2 saat sürer. Tüm jüri üyeleri ve yargıç beyazdır.

Şahitler dinlenmez, dinlenenler dikkate alınmaz, alınan karar hızla uygulanmak üzere işleme konulur. Elektrikli sandalyeye boyu yetmeyen 14 yaşında, 40 kilo siyahi erkek çocuğu George Stinney, elindeki İncil altına konularak yükseltilir ve idam edilir. İdamından 70 yıl sonra, 2014 yılında, ailesinin mahkemeye başvurmasıyla dosya yeniden açılır. Kızların 19 kilo demir levha ile başlarına vurularak öldürüldüğü, Stinney’in ise yalnızca 40 kilo olduğu, bu cinayetleri işleyemeyeceği ispatlanır ve kesilen ceza düşürülür.

 Yeşil Yol filmi konusu itibariyle beyaz perdede o devasa cüssesiyle karşımızda duran John Coffey’in içindeki o ince çocuk, işte bu 14 yaşındaki George Stinney’dir.  1999 yılında gösterime giren yapım Stephen King’in usta kalemi ve Frank Darabont’ın unutulmaz uyarlamasıyla hafızamızda kalsa da, George Stinney’in 70 yıl sonra davayı kazanması, sinema izleyicilerinin hafızasından silinmeyen o son “Lütfen patron! O şeyi yüzüme kapatma! Ben karanlıktan korkarım…” sözlerinde yutkunarak kaldığımız yere biraz olsun nefes aldırmıyor mu?


Post a Comment

Daha yeni Daha eski