Hayvanlar Nasıl Sınıflandırılır?

Bilim insanları hayvanları omurgalı ve omurgasız olarak ikiye ayrılmaktadırlar. Bir iskeleti olan hayvanlara omurgalı hayvanlar, bir iskeleti olmayan hayvanlara ise omurgasız hayvanlar denilmektedir.

Omurgasız Hayvanlar:

 1. Süngerler: Süngerlerin delikli vücutları vardır. Süngerler temizlik işlerinde ve ilaç üretiminde kullanılırlar.

2. Söletenler: Denizanası, hidra ve mercan bu gruptadır.

3. Solucanlar: Solucanlar üç gruba ayrılmaktadır. Bunlar; halka solucanlar, yassılar ve yuvarlar solucanlardır.

4. Yumuşakçalar: Midye, salyangoz, sümüklü böcek ve ahtapotlar bu kategoridedir.

5. Eklem Bacaklılar: Istakoz, yengeç, örümcek, çiyan, sinek ve kelebekler bu gruptadırlar.

6. Derisi Dikenliler: Denizyıldızı, denizhıyarı ve denizkestanesi bu gruptadırlar.

 Bunlara ek olarak çekirge, toprak solucanı, uğur böceği, örümcekler, karınca, akrepler ve yengeçler de omurgasız canlılardır.

Omurgalı Hayvanlar:

 Omurgalı hayvanlar, en gelişmiş hayvan grubudur. Bu hayvanlardan aslan, kaplan gibi hayvan türleri et ile beslenmektedir. İnek, zürafa ve fil gibi hayvanlar ot ile beslenmektedir. Ayı ve fare gibi hayvanlar ise hem ot hem de et ile beslenen hayvanlardır. Suda yaşayan fok, balina, yunus gibi karada yaşayan ayı gibi memeli hayvanlarda mevcuttur. Suda ve karada yaşayan omurgalı hayvanlar beş gruba ayrılmaktadır;

1. Balıklar: Solungaçları ile solunum yapmaktadırlar. Kuyrukları ve yüzgeçleri ile hareket ederler. Su içerisinde ki küçük balıklar ve bazı bitkiler ile beslenirler.

2. Kurbağalar: Kurbağalar yaşamlarını hem karada hem suda devam ettirirler. Solungaç, akciğer ve deri solunumu yapabilirler. Kurbağalar, yumurtalama yöntemi ile çoğalırlar. Başkalaşım geçirirler.

3. Sürüngenler: Büyük çoğunluğu karada yaşarken suda yaşayan sürüngenler de vardır. Sürüngenlerin büyük bir Kısmı akciğer solunumu yapar ve sürünerek hareket ederler. Yumurtalama yöntemi ile çoğalırlar. Kaplumbağa, timsah, kertenkele ve yılan bu hayvan türüne örnektir.

4. Kuşlar: Akciğer solunumu yaparlar. Yaşam alanları oldukça geniş hayvanlardır. Çoğunluğu sınırsız uçabilir fakat tavuk, deve kuşu gibi türlerin uçuşu sınırlıdır. Vücutları tüylüdür ve yumurtalama yöntemi ile çoğalırlar.

5. Memeliler: Karada ve suda yaşayanları vardır. Memeli türdeki hayvanların solunum yolu akciğer solunumudur. Doğurarak çoğalırlar ve yavrularını sütle beslerler. Deve, kedi, köpek, fare, zürafa, aslan, yarasa, yunus, fok, kaplan ve balina memeli hayvanlara örnektir.


Post a Comment

Daha yeni Daha eski