Gümüşler Nasıl Parlatılır?
Bir süre kullanımdan sonra çeşitli etkenler sonucunda tüm gümüşler kararmaya başlamaktadır. Gümüşleri parlatmak içinse bazı yöntemler vardır. Fakat bilinen bazı yöntemler gümüşlere zarar verebilmektedir. Diş macunu, sigara, karbonat, deterjan gibi çok bilinen ve yaygın olarak kullanılan parlatma yöntemleri zarar vermektedir. Bu yazımızda gümüşlere zarar vermeden temizleme ve parlatma yöntemleri hakkında bilgi vereceğiz.
Kararan gümüşler nasıl parlatılır?
Gümüş yüzükleri, kolyeleri, daha ziyade genel tabirle gümüş takıları, gümüş yemek takımları ve diğer tüm gümüş malzemeleri parlatmak için bir çok yöntem olmakla birlikte sadece gümüşlere zarar vermeyecek veya diğer yöntemlere oranlara daha az zarar verebilecek ve yaygın olarak kullanılan parlatma yöntemlerini yazacağız. Bu yöntemleri aşağıda başlıklar halinde listeledik ve anlattık.
Ketçap ile gümüş parlatma
Aslında şaşırtıcı bir yöntem. Ketçapla gümüş parlatma ne alaka diyor olmalısınız fakat etkisini görünce sizde şaşıracaksınız. Parlatmak istediğiniz gümüş malzemenin üzerini tamamıyla kaplayacak şekilde ketçap sıkarak kaplayınız. Yaklaşık 15-20 dakika bir beklemenin ardından bol su ile yıkayıp kuruladıktan sonra yumuşak bir bez yardımıyla kurulama işlemine geçiniz.
Saf alkol ile gümüş parlatma
Kapaklı bir kabın içine parlatmak istediğiniz gümüş eşyalarınızı koyun ve gümüşlerin üzerini kaplayacak şekilde saf alkol doldurduktan sonra kapağını kapatınız. Ortalama 1 saatlik beklemenin ardından gümüşleri kaptan çıkarıp testere talaşının içine koyarak kurumaya bırakın. Az miktarda testere talaşını marangozlardan bedavaya alabilirsiniz.
Silgi ile gümüş parlatma
En çok kullanılan yöntemlerden birisidir. Yumuşak beyaz bir silgi yardımıyla gümüşlerin kararan kısımlarını yavaş ve narin bir şekilde ovalayın. Ovalama işlemini parlayana kadar sürdürün.
Limon ve tuz ile gümüş parlatma
Bir kabın içini gümüşlerin tüm yüzeylerine temas edecek kadar su ile doldurun. Daha sonra bu suya iki yemek kaşığı kadar limon suyu ve bir yemek kaşığı kadar su ilave ederek iyice karıştırın. Hazırladığınız bu karışımın içine gümüşleri koyarak ortalama 1 saatlik bekleme sonrasında bol su ile yıkadıktan sonra kurulayın.
Limonlu soda ile gümüş parlatma
Bir kap içerisine koyduğunuz gümüş malzemelerin üzerini kaplayacak şekilde limonlu soda ile doldurunuz. Ortalama olarak 10 dakikalık bir beklemenin ardından gümüşleri çıkarıp su ile yıkadıktan sonra kurulayınız. Eğer bir kap içerisine koyamayacak kadar büyük gümüş malzemeler parlatmak istiyorsanız o zamanda bir miktar pamuğu limonlu soda ile ıslatarak kararan yüzeyleri parlayana kadar ovalayınız.
İpucu: cam sil ile gümüşlerin kararmasını önleyin!
Gümüşler çeşitli etkenler sonucunda kararan maddelerdir. Ve ne kadar parlatırsanız parlatın bir süre sonra muhakkak yeniden kararmaya yüz tutacaktır. Bu nedenle kararmasını önlemek ya da mümkün olduğunca geç kararmasını sağlamak için belirli aralıklarla cam sil kullanarak gümüşlerinizi silebilirsiniz. Fakat cam sil parlatma işlemi için kullanılmak yani kararmış bir yüzüğü parlatma etkisi göstermez. Sadece kararmasını önler ya da bir süre geciktirir. Fakat günlük olarak düzenli bir şekilde cam sil kullanarak bakım yaptığınız gümüşler kararmazlar.
Yorum Gönder