Genç Osman’ın Ölümü
Genç Osman Neden Katledildi?
Genç Osman, Osmanlı İmparatorluğu’nun 16. Padişahıdır. 26 Şubat 1618 tarihinde Padişah olan Genç Osman Osmanlı İmparatorluğu’nun buhranlı günlerinde Padişah olmuştur. Devletin başına geçtiği yıllarda Osmanlı çeşitli iç ve dış sorunlarla mücadele etmekteydi. Devlet içinde düzen ve asayiş yok olmuş ve yolsuzluklar baş göstermişti. Ayrıca Avrupalılar Osmanlıların yenilemez olmadığını anlamış ve bu sebeple Osmanlı yeni düşmanlar edinmiştir. Osmanlı’nın karmaşık günlerinde Hükümdar olan Genç Osman ise devleti bu durumdan kurtarabilmek için yeniliğin şart olduğunu söylemiştir. Oldukça reformist bir karaktere sahip olan 2. Osman devleti tekrar şahlandırabilmek için pek çok ıslahat hareketi planlamaya başlamıştır.
Bu ıslahatların en önemlisi ise Yeniçeri Ocağının kaldırılmasıdır. 14. yüzyılda 1. Murat tarafından kurulan bu ocak her ne kadar 15. yüzyılda devlete büyük zaferler kazandırsa da asayişin ortadan kalkmasıyla beraber 16. yüzyılda devletin başına çorak örmeye başlamıştır. Bu sebeple Genç Osman Yeniçeri Ocağını kapatmaya karar vermiştir. Bunun için Anadolu’ya geçen Padişah hacca gitmek için Anadolu’ya geldiğini söylemiştir. Bu sırada Yeniçeriler Padişah’ın planını öğrenmiş ve harekete geçmişlerdir. Padişah’ın planını uygulamasına fırsat vermeyen Yeniçeriler Genç Osman’ı yakalamış ve onu Yedikule zindanlarında boğarak idam etmişlerdir.
Bu durum Osmanlı tarihinde bir ilktir. İlk defa Padişah ahalisi tarafından aşağılanarak idam edilmiştir. Genç Osman’ın idam edilmesine yol açan tek kararı Yeniçeri Ocağını kapatma kararı değildir. Bunun dışında Padişah yenilikçi karakterini devlet yönetimine ve Osmanlı kültürüne de yansıtmak istemiştir. Bu sebeple Fatih Sultan Mehmet ve Kanuni Sultan Süleyman tarafından hazırlanan kanunlarda bazı değişiklikler yapmıştır. Ayrıca devletin Arap kültürüne yaklaştığını düşünen Genç Osman bu durumun önüne geçebilmek için Türk hatunlarına nikâh kıymaya başlamıştır. Genç Osman Türkçü bir anlayışla devlet işlerine yaklaşmış fakat bu durum çevresindekiler tarafından yanlış anlaşılınca katledilmiştir.
Padişah’ın ölümünün ardından Nefi 1622 yılında bir mersiye yazmış ve mersiyede Padişah’ın ölümünü konu edinmiştir. Mersiyenin en önemli kelimesi ise ‘’şâh-ı cihana kıydılar’’ sözcüğüdür. Bu sözcük günümüzde yapılan tarihi dizilerde de kullanılmaktadır.
Yorum Gönder