Bronkoskopi nedir? Ne için kullanılır?

Bronkoskopi, solunum yolu ve akciğerlerin görüntülenmesini sağlayan bir tanı ve tedavi yöntemidir. Bilindiği üzere solunum sistemi; burun veya ağızdan alınan havanın soluk borusu ve bronşlar yardımı ile akciğerlere ulaştırılması ve orada alveoller yardımıyla oksijenin kana karışmasını sağlar. Bu sistem içerisinde oluşabilecek sorunlar veya hastalıklar, doktor tarafından gerekli görüldüğü durumlarda bronkoskopi yöntemi ile incelenir. Bu yöntem, Bronkoskop adı verilen, ucunda kamera ve ışık bulunan ince bir cihazla yapılır. Bronkoskopun ucu, kamera ve ışığın yanı sıra operasyonel işlemler için kullanılacak aparatların takılması için de uygundur. Diğer ucunda ise operasyonu yöneten hekimin kontrolünü sağlamak için bir kumanda aparatı vardır. Bu sayede hekim solunum yolu ve akciğerleri rahatlıkla inceleyebilmekte ve müdahale edebilmektedir.

 

Bronkoskopi ne için kullanılır?

  • Nefes yollarının incelenmesi ve anormalliklerin teşhis edilmesi
  • Akciğer enfeksiyonları
  • Balgamda kan görülmesi
  • Solunum yollarına kaçan yabancı cisimlerin çıkartılması
  • Yapışkan özellikli, hasta tarafından çıkartılamayan ifrazatların temizlenmesi
  • Patalojik ve mikrobiyolojik incelemeler
  • Akciğerler grafisi veya tomografisinde kitle tespit edilmesi ve doku tipi tayini için örnek alınması
  • Akciğer kanseri
  • Solunum yolu daralmalarına müdahale edilmesi ve solunumun rahatlatılması

 

Bronkoskopi, tanı ve tedavi gibi iki farklı amaçla yapılır. Bronkoskopinin yapılış amacına göre uygulama şekli de farklılık gösterebilir. İki çeşit bronkoskopi vardır. Bunlardan ilki “Fiberoptik Bronkoskopi” dır.

Bu yöntem daha çok tanı amaçlı kullanılır. Hastanın nefes yollarını incelemek, anormallik varsa teşhis etmek, hastalığın seviyesini tespit etmek ve hafif müdahale gerektiren durumlar için kullanılır. Hasta hafif bir sedasyonla ve lokal anestezi ile rahatlatılır ve bronkoskopi uygulanır. Bir diğer yöntem olan “Rijit Bronkoskopi” ise daha çok tedavi gerektiren; tümörlerin yakılması dondurulması gibi lazer işlemlerinde kullanılır. Bu uygulama öncesi hasta genel anestezi yöntemi ile uyutulur.

Bronkoskopide , hafif kanama, nefes yollarında hafif daralma gibi komplikasyonlar çok düşük oranda seyretmektedir.

 


Post a Comment

Daha yeni Daha eski