Guatr, boynun ön tarafında bulunan salgı bezlerinden biri
olan tiroit bezinin fazla büyümesi sonucunda ortaya çıkan ve dikkat edilmesi
gereken bir hastalıktır.
Tiroit Bezi
Tiroit bezi boynun ön
tarafında, soluk borusunun önünde yer alır ve kelebek şeklini andırır.
Vücuttaki pek çok hormonun üretiminden sorumlu olan, önemli bir salgı bezidir.
T3, T4 hormonlarının üretiminden ve depolanmasından sorumludur.
Tiroit Belirtileri
-Yutma zorluğu
-Nefes alıp vermede
güçlük
-Boğulma hissi
-Ağrı
-Tiroit bezi az
çalışıyor ise, kilo artışı, saç dökülmesi, kabızlık, yorgunluk, unutkanlık
-Tiroit bezi çok
çalışıyor ise, kilo kaybı, hızlı metabolizma, kalp çarpıntısı
Tiroit Bezinin Az
Çalışması
Hipofiz bezi tarafından TSH hormonu salgılanır ve bu hormon da tiroit bezini uyararak tiroit hormonu salgılanmasını sağlar. Eğer tiroit bezi az miktarda hormon salgılarsa hipofiz bezi, daha çok TSH hormonu salgılanmasını sağlar. Bu durumda ise ortaya hipotiroidi denilen, tiroit bezinin az çalışması hastalığı ortaya çıkar. Bu hastalıkta TSH hormonu yüksek fakat tiroit bezi tarafından salgılanan, T3 ve T4 hormonları az bulunur.
Tiroit Bezinin Çok Çalışması
Tiroit bezinin fazla çalıştığı ve tiroit hormonunun fazla salgılandığı durumdur. Bu hastalıkta kanda TSH hormonu az, T3 ve T4 hormonları fazla bulunur.
Guatr
Guatr hastalığının en önemli ve başlıca nedenlerinden birisi iyot eksikliği olarak görülmektedir. Diğer bir neden olarak ise "Hashimoto tiroidi" görülür. Guatr, tiroit bezi yetmezliği sonucunda oluşan bir hastalıktır ve tiroit bezi yetmezliği bulunan insanların kilo vermesi çok güçtür. Özellikle menopoz dönemine giden tiroit bezi yetmezliği sorunu bulunan kadınlarda, kilo vermenin daha zor olduğu görülmüştür.
Tiroit Hastaları Nasıl Zayıflar?
Özellikle tiroit bezi az çalışan tiroit hastalarında görülen zayıflama problemi, bu hastaların sürekli nasıl zayıflayabileceklerini sorgulamalarına ve araştırmalarına sebep olur. Bunun için yapılması gereken ilk şey özel diyet programları uygulamaktır. Yapılması gereken diğer önemli şey ise spor ve fiziksel aktivitedir. Haftada en az 4 gün 30 dakikalık tempolu yürüyüşler yapılması gerekir. Normal insanların günde 8-10 bardak su içmeleri gerekirken bu sayı tiroit hastalarında 10-12 bardağa çıkmaktadır. Çünkü su metabolizmayı hızlandırır. Ayrıca tokluk hissi verir. Günde 2-3 öğün yemek yenilmeli, ara öğünler ihmal edilmemelidir.
Bu hastalığa sahip
olan kişilerin yememesi gereken bazı yiyecekler vardır:
-Hipotiroidi hastalarının yememeleri gereken yiyecekler
olduğu gibi özellikle tüketmeleri gereken yiyecekler de vardır:
Yorum Gönder