Kış aylarının gelmesi ile grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklar artmakta. Bu neden ıhlamur başta olmak üzere birçok bitki çayının tüketimi de artmıştır. Bu yazıda bolca tükettiğimiz ıhlamurun faydalarından bahsedeceğim...

Ebegümecigiller (Malvaceae) familyasından Tilia cinsini oluşturan ılıman ve yarı tropik bölgelerinde yetişen ağaç türlerinden olan ıhlamur demlenerek kış aylarında birçok fayda sağlar. İşte ıhlamurun faydaları...

  • Sakinleştirici etkisi
Ihlamur, endişeyi azaltır, sedatif etkisi nedeniyle gece rahat uyumayı sağlar. Sıcak bir ıhlamur çayı strese ve anksiyeteye iyi gelebilir.
  • Soğuk algınlığı ve öksürüğe iyi gelir.
Yapılan çalışmalarda ıhlamurun grip, nezle gibi hastalıklarda tüketilmesinin iyi olduğu sonucuna varılmıştır. Ihlamur tüketimi soğuk algınlığı ve öksürüğe iyi gelmektedir. Aynı zamanda ateş düşürücü ve terletici etkileri sayesinde de iyileştirmeyi hızlandırır.
  • İltihaplanmayı giderir.
Kan basıncını düşürerek, damarlardaki iltihaplanmayı ve özellikle de solunum yollarındaki iltihaplanmayı azaltır. Ihlamurun bal ile birlikte tüketilmesi boğazda batma ve tıkanma gibi sorunlara karşı etkilidir. 
  • Sindirimi rahatlatır.
Kabızlık, şişkinlik gibi mide ve bağırsak rahatsızlıklarına karşı ıhlamur tüketilebilir. Zengin içeriği ile sindirim sistemini çalıştırır. 
  • Cildi gençleştirir.
Ihlamur, antioksidan açısından çok zengindir. Cildin yaşlanmasını önler. Özellikle ıhlamurlar kaynatılıp cilt lekelerine sürülerek kullanılabilir. Ayrıca akne ve sedef hastalıklarına karşı da etkilidir. 
  • Göz temizliğinde kullanılabilir.
Kaynatılmış ıhlamur yapraklarının sularını pamuk yardımıyla göz temizliğinde kullanabilirsiniz. Göz çevresindeki bakteri ve çapak temizliği için tavsiye edilmektedir. 
  • Toksin atımını kolaylaştırır.
Ihlamurun içerisinde P-kumarik asit bulunmaktadır. P-kumarik asit terletici özelliği olan bir maddedir ve bu şekilde ıhlamur tüketimi ile vücuttan toksin atımını sağlar. Böylece vücut detoksu da sağlanmış olur. 
  • Saçları güçlendirir.
Ihlamurun tüketimi dışında, kaynatılıp elde edilen suyun saçlara uygulanması ile güçlü saçlar elde edilebilir. Ihlamur sayesinde saç derisinde kaşıntı ve kuruluk giderilmiş olur. Saçlar güçlenerek, dökülme yavaşlayabilir. 
  • Kanser oluşumunu önler.
Flavonoidler, Quercetin gibi antioksidanlar içeren ıhlamurun tüketilmesi ile serbest radikallerle mücadele edilir. böylece kanser hücreleri ile mücadele edilebilir. 

Post a Comment

Daha yeni Daha eski