MELİSA BİTKİSİNİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Bitki çayı tüketmeyi seven, düzenli olarak bitki çayı içen ya da sağlıklı beslenmeye başlamak isteyenlerin karşına ilk olarak çıkan çaylardan biri de Melisa Çayıdır. Melisa çayı rahatlatıcı etkisi, içeriği ve lezzeti açısından birçok insan tarafından tercih edilmektedir. Peki Melisa Otu aslında nedir?

Melisa otu (melissa officinalis L.), Batı Asya, Kuzey Afrika ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde doğal olarak yetişen ve nanegiller familyasına ait bir bitki olarak tanımlanabilir. Bir Akdeniz bitkisi olan Melisa Otu, çok yıllık otsu bir bitkidir. Eski zamanlardan beri çeşitli hastalıkların tedavisinde melisa otu kullanılmıştır. Melisa otu, üç alt türden oluşmaktadır.

  • subsp. İnodora Bornm.,
  • subsp. Altissima Arcangeli,
  • subsp. Officinalis

A vitamini, C vitamini, folik asit, potasyum, kalsiyum, demir, çinko, lif, tanen ve flavonoidler bakımından zengindir.

 

MELİSA OTU NASIL KULLANILMALIDIR?

Melisa otunu ilk olarak çoğumuzun bildiği gibi bitki çayı formunda tüketebiliriz. Ayrıca yaz aylarında soğuk içeceklere lezzet vermesi için katılabilir. Ayrıca mutfakta çeşitli çorbalara, balık yemeklerine, salatalara ve pilav çeşitlerine eklenerek tüketilebilir.

Kozmetik ürünlerinde koku ve içeriğinden yararlanılan bir bitki olan melisa otunu, sıcak banyo suyuna ekleyerek günün stresini atabilirsiniz. Aynı zamanda çeşitli formüller için ezilerek macun haline getirilir ve böcek ısırıkları için kullanılabilir.

Çeşitli aroma tedavilerinde ve farklı otlarla karıştırılarak oda kokusu elde etmede kullanabilirsiniz.

 


MELİSA ÇAYININ FAYDALARI NELERDİR?

Melisa otu, yukarıda belirttiğimiz gibi çeşitli şekillerde, çeşitli amaçlarla kullanılmaktadır. Ancak en çok Melisa Çayı olarak tüketilmektedir. Melisa çayının bu kadar sevilmesinin ve tüketilmesinin nedenleri nelerdir? Melisa çayının faydaları nelerdir?

Melisa çayı denilince ilk akla gelmesi gereken özelliği, stresi ve kaygıyı azaltmaya yardımcı olmasıdır. Yapılan bazı çalışmalarda, melisa çayı içen insanlarda rahatlama ve uyku hali oluşturduğu gözlemlenmiştir. Anksiyete sorunu yaşayanlar için melisa çayı önerilebilir.

Melisa çayının, uçuk tedavisinde kullanılması da bilinen diğer özelliklerinden biri. Antioksidan özelliği nedeniyle melisa özlü kremler uçuk tedavilerinde kullanılmaktadır.

Eğer sık sık, gaz, şişkinlik ve hazımsızlık gibi sorunlar yaşıyorsanız, melisa çayı önerilebilir. Ayrıca mide bulantısına da iyi geldiği bilinmektedir.

Şiddetli baş ağrılarında bir bardak melisa çayı iyi hissetmenize yardımcı olabilir. Stresli bir günün sonunda melisa çayı stresiniz azaltarak, strese bağlı baş ağrınıza iyi gelir. Kalp çarpıntısını ve tansiyon problemleri olan insanlar için de melisa çayı rahatlatıcı özellikleri nedeniyle tercih edilebilir.

Antiviral ve antimikrobiyal özellikleri göz önüne alınırsa bağışıklığı güçlendirdiği sonucuna da varabiliriz.

Cilt veya saç derisindeki egzama, mantar sorunlarına karşı antiseptik özelliklerinden dolayı melisa çayı kullanılabilir.


MELİSA ÇAYI UYKU YAPAR MI?

Uyku bozukluğu çeken bireyler için melisa çayı önerilebilir. Uyumadan önce sıcak bir melisa çayı ile günün stresini ve gün içinde maruz kaldığınız radyasyonun etkilerini azaltarak uykuya dalmanızı kolaylaştırabilirsiniz.

 

MELİSA ÇAYININ ZARARLARI NELERDİR?

Melisa çayı, normal miktarda tüketildiği sürece, kronik bir rahatsızlığınız ya da çeşitli maddelere alerjiniz yoksa zararlı bir çay değildir. Ancak aşırı miktarda melisa çayı tüketildiğinde, ağrılı idrara çıkma, baş ağrısı, mide bulantısı ve kusma, karın ağrısı, baş dönmesi, vücut sıcaklığının artması, cilt tahrişi, alerjik reaksiyon, hırıltılı solunum gibi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Tiroit, uyku, glokom, sakinleştirici ve serotonini etkileyen ilaçları kullanıyorsanız, hamilelikte veya 12 yaş altında melisa çayı tüketimini mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.

 

MELİSA ÇAYI NASIL DEMLENİR?

Yeteri kadar kaynamış suya, taze ya da kuru melisa otunu ekleyerek 5-10 dakika demlemeye bırakarak melisa çayını hazırlayabilirsiniz. Melisa çayının içerisine isteğinize göre bal ya da papatya, lavanta gibi bitkiler de ekleyerek içebilirsiniz.

Soğuk Algınlığına İyi Gelen Bitki Çayları hakkındaki yazımızı okudunuz mu?

Post a Comment

Daha yeni Daha eski