Son Sekiz Yılın Tespit Edilen En Tehlikeli Asteroiti
Gökbilimciler tarafından Dünya yakınlarında dolaşan, Güneş'in parıltısında gizlenen üç asteroit (NEA) tespit edildi. Bu asteroitler Dünya ile Venüs yörüngelerinde gizlenen ve zor yakalanan bir cisim popülasyonuna ait asteroitler. Tespit edilen üç asteroitten biri son sekiz yıl içinde tespit edilen ve Dünya için tehlike taşıyabileceği düşünülen en büyük cisim olarak tanımlanıyor.
Söz konusu üç asteroit, NSF (Amerika Ulusal Bilim Vakfı) NOIRLab kapsamında Şili’de yer alan Cerro Tololo İnter-Amerikan Gözlemevi’ndeki Victor M. Blanco 4 metre Teleskobu’na yerleştirilen ve ABD Enerji Bakanlığının ürettiği Karanlık Enerji Kamerası (DECam) ile tespit edilebilmiş.
Yakalanması zor olarak tanımlanan üç asteroit (NEA) için gökbilimciler ancak alacakaranlığın elverişli şartlarından yararlanarak tespit edebilmiş. Tespit edilen NEA üçlüsü; 2022 AP7, 2021 LJ4 ve 2021 PH27 olarak adlandırıldı. Dünya için tehlikeli olabileceği düşünülen NEA ise ,5 km genişliğindeki 2022 AP7. 2022 AP7 yörüngesi sebebiyle gelecekte Dünya'nın karşısına çıkabilir. Diğer iki asteroitler için yörüngeleri göz önüne alındığında güvenli olduğu ifade ediliyor.
Ayrıca diğer ikisinden farklı olarak 202 PH27, Güneş'e en yakın asteroit ve Güneş sistemimizdeki en büyük genel görelilik etkisi barındıran cisim niteliğinde olduğu için gökbilimciler ve astrofizikçiler tarafından ilgi görmekte. Verilen bilgiye göre asteroidin yüzeyi, yörüngede dolaştığı sırada kurşunu eritecek kadar ısınıyor.
Bulgular The Astronomical Journal bülteninde yayımlandı.
👍
YanıtlaSilYorum Gönder