Freepick |
Gıda Katkı Maddeleri: Farklı Fonksiyonlardaki Katkı Maddeleri ve Kullanım Alanları
Gıda Katkı Maddelerini sıraladığımız bu yazımızda da, farklı fonksiyonlardaki katkı maddelerini E kodları, kullanım amaçları ve alanları ile birlikte açıklamaya çalışacağız.Farklı Fonksiyonlardaki Katkı Maddeleri
- Sodyum karbonatlar (E500): Bilinen bir yan etkisi olmayan, deniz suyu ya da tuzdan elde edilen doğal mineraldir. Genel özellikleri; Asitlik düzenleyici, alkali ve yükseltici ajanlar olarak sıralanabilir. Birçok farklı üründe kullanılmaktadır.
- Potasyum karbonatlar (E501): Sindirimden sonra gaz oluşturması dışında bilinen başka bir etkisi olmayan, amonyum sülfat ve kalsiyum karbonattan üretilen doğal mineraldir. Genel özellikleri; Asitlik düzenleyici, alkali ve hacim artırıcı ajanlar olarak sıralanabilir. Birçok farklı üründe kullanılmaktadır.
- Magnezyum karbonatlar (E504): Doğal bir mineral gibi bulunabildiği gibi magnezyum hidroksitten de üretilebilir. Genel özellikleri; Asitlik düzenleyici, alkali ve topaklanmayı önleyici ajanlar olarak sıralanabilir. Birçok farklı üründe kullanılmaktadır.
- Hidroklorik asit (E507): Midede bulunan doğal asittir. Aynı zamanda tuz ve sülfirik asitten de üretilir. Bilinen bir yan etkisi yoktur. Genel özelliği asitlik düzenleyici olmasıdır. Peynir ve birada kullanılmaktadır.
- Potasyum klorür (E508): Doğal tuz, kaya tuzu ve deniz tuzundan ayrılarak elde edilir. Bilinen bir yan etkisi yoktur. Birçok tuzsuz/sodyumsuz/düşük sodyumlu ürünlerde kullanılır.
- Kalsiyum klorür (E509): Doğal tuz, kaya tuzu ve deniz tuzundan ayrılarak elde edilir. Bilinen bir yan etkisi yoktur. Genel özellikleri; Asitlik düzenleyici, meyve ve sebzelerde dayanıklılığı arttırmak, metalleri bağlamak olarak sıralanabilir. Birçok ürün, besin tamamlayıcılarda kalsiyum kaynağı olarak kullanılmaktadır.
- Amonyum klorür (E510): Doğal tuz, kaya tuzu ve deniz tuzunun parçasıdır ve hidroklorik asit ile amonyaktan elde edilir. Genel özellikleri; Asitlik düzenleyici, ekmek gibi mayalı fermente ürünlerde maya için lezzet verici ve besin maddesi olarak kullanılmak vs olarak sıralanabilir. Bilinen bir yan etkisi yoktur. Birçok farklı üründe kullanılmaktadır.
- Magnezyum klorür (E511): Doğal tuz, kaya tuzu ve deniz tuzunun parçasıdır. Genel özelliği asitlik düzenleyici olmasıdır. Sterilize sebzelerde kullanılır.
- Kalay klorür (E512): Kalay ve hidroklorik asitten hazırlanan bir stabilizatördür. Kabul edilebilir günlük alım miktarı, vücut ağırlığı üzerinden 2 mg/kg dır. Gıdalarda kullanımında bilinen bir yan etkisi yoktur. Bezelye ve kuşkonmaz konservesi üretiminde kullanılmaktadır.
- Sülfirik asit (E513): Sülfir dioksit, oksijen ve su karışımından elde edilir. Genel özellikleri; asit ve asitlik düzenleyici olarak sıralanabilir. Gıdalarda kullanımında bilinen bir yan etkisi yoktur. Bira ve peynir ürünleri üretiminde kullanılmaktadır.
- Sodyum sülfat (E514): Tuz ve sülfirik asit karışımından elde edilir. Genel özellikleri; dolgu ajanı ve stabilizatör olarak sıralanabilir. Gıdalarda kullanımında bilinen bir yan etkisi yoktur. Sakız, renklendirici üretiminde kullanılır.
- Potasyum Sülfat (E515): Potasyum tuzları ve sülfirik astten hazırlanan doğal mineraldir. Tuz ikamesidir. Gıdalarda kullanımında bilinen bir yan etkisi yoktur. Bira, düşük sodyumlu ürünler üretiminde kullanılır.
- Kalsiyum sülfat (E516): Kalsiyum tuzları ve sülfirik astten hazırlanan doğal mineraldir. Genel özellikleri; stabilizör, metal bağlayıcı ajan, ekmekte maya için besin maddesi olarak kullanılmak vs olarak sıralanabilir. Gıdalarda kullanımında bilinen bir yan etkisi yoktur. Birçok ürün, eczacılıkla ilgili preperatların üretiminde kullanılır.
- Amonyum sülfat (E517): Amonyum tuzları ve sülfirik astten hazırlanan doğal mineraldir. Genel özellikleri; stabilizör, tampon, ekmek hacmi arttırıcı vs olarak sıralanabilir. Gıdalarda kullanımında bilinen bir yan etkisi yoktur. Fırın ve şekerleme ürünleri üretiminde kullanılır.
- Magnezyum sülfat (E518): Magnezyum tuzları ve sülfirik astten hazırlanan doğal mineraldir. Genel özellikleri; Besin takviyesi; sebze konservelerinde dayanıklılığı arttırmak vs olarak sıralanabilir. Gıdalarda kullanımında bilinen bir yan etkisi yoktur. Bira, gıda takviyesi, sebze konservesi üretiminde kullanılır.
- Alüminyum sülfat (E520): Doğal mineralin saflaştırılması ile elde edilen üründür. Genel özellikleri; proteinlerin çöktürülmesinde kullanılması, işlem süresince sebzelerin yapılarının kuvvetlenmesinde kullanılması, B vitaminlerinin yükseltgenmesini engellemesi olarak sıralanabilir. Bira, sebze turşuları üretiminde kullanılabilir.
- Alüminyum sodyum sülfat (E521): Doğal alüminyum sülfattan elde edilmektedir. Genel özellikleri; işlem süresince sebzelerin yapılarının kuvvetlenmesinde kullanılması, B vitaminlerinin yükseltgenmesini engellemesi, asit düzenleyici, unda ağartıcı ajan olarak sıralanabilir. Un, peynir, şekerleme üretiminde kullanılabilir.
- Alüminyum amonyum sülfat (E523): Doğal alüminyum sülfattan elde edilmektedir. Genel özellikleri; renklendirici stabilizatör, kabartma tozlarında asit kaynağı, B vitaminlerinin yükseltgenmesini engellemesi olarak sıralanabilir. Kabul edilebilir günlük alım miktarı(ADI), vücut ağırlığı üzerinden 0,6 mg/kg dır. Endüstriyel fırın tozlarında kullanılır.
- Sodyum hidroksit (E524): Doğal tuzdan elde edilir. Genel özellikleri; güçlü alkali, asitlik düzenleyici ve meyvelerin kabuklarının soyulmasını artırıcı olarak sıralanabilir. Bilinen bir yan etkisi yoktur.
- Potasyum hidroksit (E525): Doğal tuz, potasyum klorürden elde edilir. Genel özellikleri; güçlü alkali, asitlik düzenleyici ve meyvelerin kabuklarının soyulmasını artırıcı olarak sıralanabilir. Bilinen bir yan etkisi yoktur. Fırın ürünleri, kakao ürünleri, siyah zeytin ve renklendiricilerde kullanılmaktadır.
- Kalsiyum hidroksit (E526): Doğal tuz, kalsiyum oksitten elde edilir. Genel özellikleri; güçlü alkali, asitlik düzenleyici ve işlem süresince sebzelerin yapılarının kuvvetlenmesinde kullanılması olarak sıralanabilir. Bilinen bir yan etkisi yoktur. Peynir, kakao ürünleri, şarap, hindistancevizi, tatlı donmuş ürünler, kurutulmş balık ürünlerinde kullanılır.
- Amonyum hidroksit (E527): Amonyak ve su ile elde edilir. Karamel üretiminde kullanılır. Genel özellikleri; güçlü alkali, asitlik düzenleyici olarak sıralanabilir. Bilinen bir yan etkisi yoktur. Yumurta ve kakao ürünleri, renklendiricilerde kullanılırlar.
- Magnezyum oksit (E530): Farklı minerallerden elde edilirler. Genel özellikleri; asit düzenleyici ve topaklanmayı engelleyici olarak sıralanabilir. Kakao ürünleri, fırın ürünlerinde kullanılır.
- Kalsiyum oksit (E529): Kireçtaşından elde edilir. Genel özelliği, asitlik düzenleyici olarak kullanılmasıdır. Ayrıca sosis kılıfı hazırlanmasında da kullanılır. Kakao ürünleri, fırın ürünleri, bağırsaklarda kullanılır.
- Sodyum ferrosiyanit (E535): Hidrojen ferrosiyanit ve sodyum hidroksitten elde edilir. Genel özellikleri; metal bağlayıcı ve topaklanmayı engelleyici ajan olarak sıralanabilir. Tuzda kullanılırlar.
- Potasyum ferrosiyanit (E536): Hidrojen ferrosiyanit ve potasyum hidroksitten elde edilir. Genel olarak topaklanmayı önleyici ajan olarak kullanılmaktadır. Düşük sodyumlu tuzda kullanılmaktadır.
- Sodyum tiyosülfat (E539): Antioksidant olarak kullanılan sentetik bileşiklerdir. Özellikle patates ürünlerinde kahverengileşmeyi önlemek için kullanılır.
- Kalsiyum polifosfat (E544): Isıtılmış kalsiyum fosfattan elde edilir. Genel özellikleri; emülgatör ve stabilizatör olarak sıralanabilir. İşlem görmüş peynirde kullanılmaktadır.
- Sodyum silikatlar (E550): Isıtılmış silisyumdioksit (quartz, kum) ve sodyum karbonattan elde edilir. Genel özellikleri; topaklanmayı engelleyici ajan, yumurtaları koruma, şeftalinin mekaniksel olarak kabuğunın soyulması, aromaların taşınması olarak sıralanabilir. Bilinen yan etkisi yoktur. Konserve şeftali, muhafaza edilmiş yumurta, vanilya tozunda kullanılırlar.
- Silisyum dioksit (E551): Kumdan elde edilir. Genel özellikleri; topaklanmayı engelleyici ajan, bira ve şarap üretiminde maya ve proteinlerin uzaklaştırılması ve köpüklenmeyi önleyici ajan olarak sıralanabilir.
- Kalsiyum silikat (E552): Kireçtaşı ve özel kumdan elde edilmektedir. Genel özelliği, topaklanmayı önleyici ajan olarak kullanılmasıdır. Bilinen bir yan etkisi yoktur. Birçok kurutulmuş üründe kullanılmaktadır.
- Sodyum alüminyum silikat (E554): Farklı doğal minerallerden elde edilir. Genel özelliği, topaklanmayı önleyici ajan olarak kullanılmasıdır. Bilinen bir yan etkisi yoktur. Birçok kurutulmuş üründe kullanılmaktadır.
- Çinko silikat (E557): Mineral çinko silikattan elde edilir. Silisyumoksit (quartz) ve çinko oksitten de elde edilmektedir. Genel özelliği, topaklanmayı önleyici ajan olarak kullanılmasıdır. Bilinen bir yan etkisi yoktur. Kurutulmuş ürünlerde nadiren kullanılan bir katkı maddesidir.
- Bentonit (E558): Volkanik kaynaklı doğal kil çeşididir. Genel özellikleri; topaklanmayı önleyici ajan, emülgatör olarak sıralanabilir. Bilinen bir yan etkisi yoktur. Meyve suyu üretiminde durultma ajanı olarak kullanılmaktadır.
- Alüminyum silikat (E559): Alüminyum minerallerinin hava tesiriyle oluşan beyaz kil formu olarak ifade edilebilir. Genel özellikleri; toplanmayı önleyici ajan, aroma taşıyıcı olarak sıralanabilir. Bilinen bir yan etkisi yoktur. Hazır kahve, süt tozu, aromalarda kullanılır.
- Yağ asitleri (E570): Hayvansal yağlardan elde edilmeyen, ticari olarak pamuk tohumu yağından elde edilen, katı yağın bir parçasıdır. Genel özellikleri; topaklanmayı önleyici ajan, sakızda plastisizer olarak kullanımı ve lezzet verici şeklinde sıralanabilir. Sakız, tereyağı aroma/lezzet verici, fırın ürünlerinde kullanılabilir.
- Amonyum stearat (E571): Stearik asidin amonyum tuzudur. Genel özellikleri; topaklanmayı önleyici ajan, şeker üretiminde köpüklenmeyi önleyici ajan olarak sıralanabilir. Şeker üretiminde kullanılabilir.
- Magnezyum stearat (E572): Stearik asidin magnezyum tuzudur. Genel özellikleri; topaklanmayı önleyici ajan, emülgatör olarak sıralanabilir. Şekerlemelerde kullanılmaktadır.
- Sodyum glukonat (E576): Glukonik asidin potasyum tuzudur. Genel özellikleri; metal bağlayıcı, maya için besin olarak kullanımı şeklinde sıralanabilir. Puding tozu ve muhallebide kullanılabilir.
- Kalsiyum glukonat (E578): Glukonik asidin kalsiyum tuzudur. Genel özellikleri; topaklanmayı önleyici ajan, konservelerde yapı güçlendirici olarak sıralanabilir. Puding tozu, muhallebi, konserve sebzeler, fırın ürünlerinde kullanılmaktadır.
- Ferrolaktat (E585): Laktik asidin demir tuzudur. Kabul edilebilir günlük alım miktarı; vücut ağırlığı üzerinden 0.8 mg/kg dır. Bebek maması formülasyonlarında kullanılmaktadır.
Gıda Katkı Maddeleri: Antioksidanlar, Emülgatörler ve Stabilizatörler hakkındaki yazımızı okudunuz mu?
Yorum Gönder