Gluten İntoleransı ve Çölyak Hastalığı Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Alerji, vücudumuzda bulunan antikorların, başkaları için zararsız olabilecek maddelere karşı reaksiyon göstermesi olarak tanımlanmaktadır. Gluten intoleransı ve çölyak hastalığı da alerjik reaksiyonların bir çeşididir.Gluten Nedir?
Arpa, buğday, çavdar gibi tahıllarda bulunan protein gluten olarak adlandırılır. Ekmek gibi unlu gıda çeşitlerinde esneklik ve piştiğinde kabarmasını sağlayan, ağsı yapısını oluşturan glutendir. Gluten sindirim sisteminde tolere edilmezse büyük sağlık problemlerine neden olmaktadır.
Çölyak Hastalığı Nedir?
Ortalama 100 kişiden birinde görülen Çölyak Hastalığı, alerjik durumun en üst seviyesidir. Çölyak Hastası biri gluten tükettiğinde bağırsak duvarı hasar görür, emilim bozuklukları meydana gelir. Çölyak hastalığı, immün bir bozukluk olduğu için vücut glutene karşı yabancı istilacı gibi tepki gösterir. Çölyak Hastalığı, çölyak intoleransının en şiddetli hali olarak da tanımlanabilir.
Çölyak Hastalığının Sağlık Etkileri
- Bağırsaklarda doku hasarı,
- Karında şişkinlik,
- İshal,
- Kabızlık,
- Baş ağrısı,
- Yorgunluk,
- Deri döküntüleri,
- Depresyon,
- Kilo kaybı
- Kötü kokulu dışkı oluşumu
Glutenli Gıdalara Alternatif Gıdalar
- Kahverengi, beyaz ve yabani pirinç
- Karabuğday
- Glutensiz badem unu
- Hindistan cevizi unu
- Mısır
- Bezelye unu
- Darı
- Patates unu
- Mısır
- Mısır nişastası
- Kinoa
- Patates
- Soya unu
- Sorgum
- Teff unu
- Karnıyarık otu tozu
Çölyak Hastalığına Karşı Nasıl Önlem Alabiliriz?
Çölyak Hastası bireyler kesinlikle bir uzman doktor ile görüşüp, günlük diyetlerini düzenlemelidir. Gluten içermeyen alternatif gıdalara yönelmelidir. Günümüzde Çölyak Hastalığına karşı duyarlılık artmaktadır. Böylece birçok alternatif gıda üretimi gerçekleştirilmektedir.
Yorum Gönder